voeding

Op het moment dat er een chronische ziekte wordt gediagnosticeerd is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en dus ook zo gezond mogelijk te leven . Voeding is hierbij een belangrijk aspect. 

 

Toen ik net gediagnosticeerd was met Axiale SPA ben ik me meer gaan verdiepen in voeding en wat het met je lijf doet.  Er wordt veel over geschreven op internet,  op zich heel handig,  maar soms ook verwarrend omdat er veel tegenstrijdige informatie beschikbaar is.

 

Het eerste dat ik las ging over de nachtschade-familie. Hieronder vallen bijvoorbeeld tomaten,  paprika, aubergine en aardappels.  Deze groentesoorten zouden ontstekingsbevorderend werken. Ik las veel succesverhalen van mensen die er veel baat bij hebben om deze groentesoorten niet meer te eten. Dus besloot ik om radicaal alle groenten van de nachtschade-familie te bannen.  Ineens helemaal geen aardappels meer, en ook geen tomaat waar ik juist zo dol op ben! Maar het was voor een goed doel en dus leek het me het proberen waard.  

 

Omdat ik toch nog meer wilde weten over de invloed van voeding, bleef ik verder zoeken naar informatie.  Zo vond ik onder andere veel informatie waaruit bleek dat graansoorten ook ontstekingsbevorderend werken. Ik las veel verhalen van mensen die helemaal niets meer met granen aten en die geheel klachtenvrij waren. Nou, dat klonk natuurlijk super! Want ondanks dat ik inmiddels geen nachtschades meer at, voelde ik me toch nog niet optimaal.  Dus besloot ik naast de nachtschades ook geen graansoorten meer te eten. Maar wat bleef er nou nog over om toch een beetje een gevarieerde maaltijd te kunnen nuttigen? Gelukkig bleek het granenvrij eten ineens heel populair te zijn met de hele glutenvrije hype, dus inspiratie genoeg te vinden online. Ik begon mijn eigen brood te bakken van amandelmeel, at verder alleen nog maar salades, soep en omeletten.  Gelukkig valt daar ook veel in te variëren,  maar echt gezellig ergens een hapje eten of verjaardagen /feestjes van vrienden werd toch een dingetje aangezien ik me 100% wilde houden aan mijn nieuwe eetwijze in de hoop me weer optimaal te gaan voelen. Op verjaardagen sloeg ik dan ook alles af, ging minder uiteten en probeerde me volledig te richten op mijn nieuwe leefstijl.  

 

Ondanks dat ik mijn dieet volledig had omgegooid bleef ik toch verder zoeken, misschien kon ik nog meer informatie vinden over voeding en gezondheid.  Al snel ontdekte ik informatie waaruit bleek dat alcohol (natuurlijk wel logisch) , bijna alle soorten vlees en bijvoorbeeld citrusvruchten ook ontstekingsbevorderend waren...nou, het werd wel erg karig zo... maar toch besloot ik om ook dit maar te proberen.  Nu dus ook geen gezellig borreltje meer op zijn tijd, geen vlees en geen citrusvruchten.  Het begon een heel gepuzzel te worden om me zo goed mogelijk aan mijn nieuwe dieet te houden. 

 

Ondanks mijn rigoureuse switch wat betreft mijn voeding,  voelde ik me toch niet beter en daarnaast begon het dieet me behoorlijk wat stress op te leveren.  Spontaniteit was er niet meer bij, alles moest van tevoren gepland worden, veel sociale activiteiten waren ineens minder ongedwongen omdat ik me krampachtig aan al mijn nieuwe  eetregels probeerde te houden.  

 

Ruim een jaar lang hield ik me aan al mijn nieuwe regels, maar beter voelde ik me niet.  De obsessie om gezond te worden overheerste.

Ineens begreep ik het, ik had mijn ziekte nog niet volledig geaccepteerd en probeerde om mezelf te genezen.... ik moest onder ogen zien dat dat niet mogelijk was. Tuurlijk kan je met voeding je gezondheid positief beïnvloeden,  maar op deze manier werkte het juist averechts.  Ik besloot om vanaf dat moment wel op mijn voeding te letten en bijvoorbeeld niet ineens de hele dag brood te gaan eten, maar om niet zo krampachtig met voeding bezig te zijn en om een juiste balans te vinden tussen alle soorten voeding.  Vanaf dat moment begon ik me beter te voelen, het ziek zijn was niet meer het hoofdonderwerp in mijn leven. Ik merkte dat ik het ziek zijn op een zekere manier begon te accepteren.  

 

Ik ben nog steeds wel bezig met voeding en eet heel gezond,  veel groente, zaden, weinig granen en gezonde vetten, maar daarnaast eet ik wel af en toe een stukje vlees, ga ik zo nu en dan lekker uit eten en drink ik op verjaardagen af en toe een borrel. Ik ben dus wel met mijn gezondheid bezig, maar daarnaast leef ik ook gewoon. In mijn ogen gaat het allemaal om balans.  Zolang je het merendeel gezond eet en leeft, kan je ook best af en toe genieten van minder gezonde dingen. Dit veroorzaakt ook minder stress,  wat ook weer een positieve invloed op je gezondheid heeft.

Ik heb besloten om me aan alle diëten een beetje wel en een beetje niet te houden.